Szolgáltatásaink

Egyesületünk tagjai számára igénybe vehető szolgáltatások

  • tájékozódhat a látássérült embereket megillető jogokról és juttatásokról,
  • értesülhet pályázatokról és egyéb támogatási formákról,
  • megismerheti a vakügyi segédeszközök használatát és beszerzési forrásait,
  • igényelhet vakvezető kutyát,
  • előfizethet az országos szövetség folyóirataira,
  • érdeklődhet üdülési feltételekről, kedvezményekről,
  • használt és új autóvásárlás állami támogatással,
  • tartozhat egy olyan közösséghez, ahol meghallgatják gondjait, örömeit,
  • csatlakozhat a lakóterületén működő sorstársi közösségekhez

Elemi rehabilitáció

Rehabilitációs szakemberek folyamatosan foglalkoznak a szolgáltatást igénybevevőkkel. Segítségükkel a látássérültek elsajátíthatják a fehér bottal való közlekedést, speciális kommunikációs ismeretekre tehetnek szert, a mindennapi életvezetésben tanulhatnak speciális technikákat, megtanulhatják a különféle nagyítók, egyéb segédeszközök használatát.

Vakosított programokkal telepített számítógépen, illetve okos telefonon informatika oktatásban vehetnek részt az otthonukban, vagy egyesületünk székházában. Peszleg Katalin tiflopedagógus és Peszleg Zsolt informatika tanárok a továbbiakban is térítésmentesen biztosítják a szolgáltatás lehetőségét.

Megyei egyenlőbánásmód-referens

Helyét 2021. január 1.-vel átvette az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Postai úton lehet beküldeni a kérelmeket az alábbi címre:

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
Egyenlő Bánásmód Főigazgatósága
1387 Budapest, Pf. 40.

Országos szintű szolgáltatások

Gyógyszer információk

A vakügyi közélet egyik aktuális témája a gyógyszerekkel kapcsolatos információk beszerzése látássérült emberek számára. Valószínűleg nem lett elég széles körben ismertetve, ezért a témát kiegészítendő szeretnénk közzétenni, hogy a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program finanszírozásával az Országos Gyógyszerészeti Intézet a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék bevonásával 2006 végén indította el az OGYI által működtetett Gyógyszervonal szolgáltatást.

Ez kétféleképpen érhető el, egyrészt a www.gyogyszervonal.hu címen megtalálható vakbarát honlapon keresztül. Itt megadható a keresett gyógyszer neve, kiszerelése, hatóanyaga, törzskönyvi száma vagy ezek egy részlete, és az alapján a rendszer felsorolja a keresésnek megfelelő gyógyszereket, majd a kiválasztott készítmény teljes betegtájékoztatója is elolvasható.

Azoknak, akiknek a szolgáltatás internetes elérése gondot okoz, rendelkezésre áll a Gyógyszervonal telefonos változata a 06-1-886-94-90-es számon. Itt be kell olvasni a keresett készítmény nevét, majd a rendszer hangfelismerő szoftver segítségével kiválasztja a megfelelő gyógyszert, vagy ha a beolvasás félreérthető volt, gyógyszereket, majd ezek közül a telefon gombjainak megnyomásával lehet választani. A kiválasztott gyógyszer betegtájékoztató adatait ezután a rendszer – a JAWS for Windowsból is ismert Profivox hangján – felolvassa.

Ingyenes jogsegélyszolgálat

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége továbbra is működteti jogsegélyszolgálatát, mely az általános ügykörökön kívűl kiterjed az anti-diszkriminációs ügyekre is. A tanácsadás során bármilyen jogi támával kapcsolatban fordulhatnak hozzánk.A szolgáltatás a peres képviseletet nem foglalja magába.

Kiknek nyújt szolgáltatást?

A jogi tanácsadást igénybe vehetik azok a látássérült emberek, akik hátrányos megkülönböztetés áldozataivá váltak. Amennyiben közülük valaki úgy véli, hogy a munkahelykeresés, munkavállalás, oktatás során, vagy az élet bármely más területén diszkriminálták, fogyatékos állapota miatt hátrányosan megkülönböztették, problémájával forduljon a jogsegélyszolgálathoz.

Jogász ad felvilágosítást arról, hogy mely hatóság jogosult az eljárásra, milyenek a jogérvényesítés esélyei, továbbá -a peres képviselet kivételével- segítséget nyújt az ügyintézésben.

Az antidiszkriminációs jogsegélyszolgálat várja az érdeklődőket, a MVGYOSZ tagegyesületeinek tagjait, valamint a munkáltatók érdeklődését is, akik szélesíteni kívánják a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó szabályozással kapcsolatos jogi ismereteiket, illetve akik ezen ismereteik bővítésével akarnak diszkrimináció mentes munkahelyi gyakorlatot kialakítani.

A jogsegélyszolgálatot dr. Kunkli Tibor látja el.

Telefonon hívható minden hétfőn, kedden, szerdán 13:00 és 17:00 óra között a következő telefonszámon: 06 30 204 1726

Informatika a látássérültekért

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, röviden az INFOALAP eddig sok ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyő nagyító szoftverek, továbbá digitális diktafonok adományozásával.

Ma az informatika minden látássérült ember számára nélkülözhetetlen segítség a tanulásban, a munkában és a mindennapi életben.

Az alapítvány célja, hogy a Magyarországon élő látássérült embereket a szükséges segédeszköz-szoftverekkel ellátott, korszerű számítógépes rendszerekhez juttassa.

Célja továbbá a számítástechnika legújabb eredményeinek hozzáférhetővé tételével biztosítani a látássérült emberek sikeres részvételét az oktatásban és képzésben, növelni a számukra elérhető munkalehetőségek számát és javítani munkahely-megtartási esélyeiket.

Tovább az alapítvány weboldalára


Alko-Soft: lássérült felhasználók informatikai támogatása

Az ALKO-SOFT Nonprofit Bt. 2004 januárjában alakult azzal a célkitűzéssel, hogy segítse magánszemélyek számítógéppel kapcsolatos problémáinak megoldását, valamint kisebb cégek informatikai infrastruktúrájának kialakítását, és folyamatos működésének biztosítását. A cég tagjai több éves informatikai tapasztalattal rendelkeznek a rendszeradminisztráció, számítógép hardverek, illetve szoftverfejlesztés területén.

Fő feladatuknak tartjuk a látássérült munkavállalók foglalkoztatását, illetve a látássérült felhasználók Informatikai és egyéb támogatását. Szeretnék elérni, hogy az embert ne a testi adottságai, hanem a belső értékei, illetve intellektusa miatt értékeljék.

Segédeszközök

Országos központunk székházában különféle segédeszközök vásárlásara is van lehetőség. A vásárlás előtt érdeklődjenek az alábbi telefonszámon: 06-1/384-8440, 110-es mellék.

Segédeszközbolt nyitvatartása:

Kedd 10,00 – 18,00 óráig, csütörtök 9,00 – 17,00 óráig
Péntek 8,30 – 12,30 óráig

Megyei egyesületünk elnöksége támogatja tagjaink segédeszköz vásárlását, mint szemüvegek, beszélő eszközök: vérnyomásmérő, konyhai és személy mérleg, vércukormérő, különféle órák és nagyítók valamint számítógép kiegészítők és egyéb vakosított eszközök.

További segédeszköz forgalmazók

Labrador Kft. – a látássérültek segédeszközeinek forgalmazója

Láthatár Segédeszköz Bolt

Vakvezetőkutya igénylés

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjától vakvezetőkutyát az a látássérült személy igényelhet, aki tagja az MVGYOSZ valamely megyei vagy regionális tagegyesületének.

A vakvezetőkutya igénylést – elektronikusan vagy postai úton – az MVGYOSZ megyei vagy regionális tagegyesületeihez lehet benyújtani az erre szolgáló igénylőlap kitöltésével. Tovább olvasom az országos weboldalon.